skip to Main Content

Unikt möte med Sanktpersfisk…!

Sanktpersfisk är inte vanligt att stöta på i Sverige. Den har ett karakteristiskt utseende och är lätt att identifiera för den invigde.

Sanktpersfisk

Vid kvällsdyk hittades den unika Sanktpersfisken i hamnbassängen i Lysekil. Vi blev mäkta förvånade då det rör sig om en djuphavsfisk, som inte hör hemma i vårt vinterklimat. Det var endast 5 grader och djupet ca 2 m på fyndplatsen. Senast arten påträffades vid dyk i Lysekil var 2008 och då rörde det sig om ett betydligt större exemplar.

Arten påträffas oftast på stora djup, mellan 50 m och 250 m  i Atlantens östra kustområden, från Sydafrika längs Afrikas och Europas atlantkuster, in i Medelhavet och Svarta havet samt upp till och Brittiska öarna och södra Norge. Maximalt kan honan bli upp till ca 90 cm lång och hanen ca 45 cm.

Den lilla fisken, bara 4 cm lång, var kraftigt påverkad av kylan och efter några foton fångades Sanktpersfisken med svårighet in i en uppsamlingsflaska. Efter ett gott omhändertagande under natten – med flera havsvattenbyten – kunde vi kontakta akvarietekniker Lennart Davidsson på Havets hus i Lysekil, som tacksamt hämtade den ovanliga fångsten. Sanktpersfisken återfinns nu i ett akvarium på Havets hus i Lysekil med 14 graders vatten och är i god form. Vi kan kalla vår insats för direkt livsräddande.

Den ringa storleken på Sanktpersfisken ger kanske besked om att arten har fortplantat sig i närområdet, vilket man aldrig tidigare har observerat eller antagit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto Malin Tiger Dahlström

 

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top