skip to Main Content

Skepp ohoj – vrakfynd!

Divers & Scientists gör inte bara marinbiologisk forskning. Nu har vi varit ute på vrakdyk på ett vrak som upptäcktes på 1960-talet men som inte dokumenterats särskilt mycket. Efter lång tids efterforskning för att hitta platsen för en förlisning och i avvaktan på bra väder kom vi äntligen ut till det valda sökområdet. Förlisningen av träskutan bör ha skett någon gång under slutet av 1800-talet och platsen är belägen söder om Lysekil i yttersta kustbandet.

Dagen för dykningen hade ett relativt bra väder med nordostlig vind, men relativt kraftig ström. Sikten kunde definitivt ha varit bättre, men med hjälp av en DPV (undervattensmoped) klarade vi av ett stort sökområde på ett dyksäkert sätt. Vidar Öresland, Fredrik Oxby och Gert Oxby kunde efter endast 20 minuters dykning få syn på de första vrakdelsresterna.

ankare vid vrakdyk

Vilken upplevelse att hitta vraket! Hjärtfrekvensen var av naturliga skäl hög under stora delar av vårt dyk på platsen. Vrakplatsen domineras av ett ankare i megaformat och omges av massor med metalldelar som ligger utspridda på botten. Vi hittade också rester från en kanon. Alla fartygets trädelar har däremot förmultnat och försvunnit.

Vi har utfört 3 dyk i området och ringat in fortsatt intressant dykning.

Vraken på västkusten behöver hittas, identifieras och dokumenteras. Det finns många ute i våra vatten. Rapportera gärna fynd till vår Advisory Board-medlem Staffan von Arbin, vår marinarkeologiska expert. Ni når honom via vår mailadress info@diversandscientists.se.

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top