skip to Main Content

Amerikansk hummer på svenska västkusten

Nu har den svenska undersökningen av förekomst av amerikansk hummer vid västkusten blivit publicerad i den välrenommerade vetenskapliga tidskriften Canadian Journal of Fisheries and Aquatic Sciences. Här kan publiceringen ses i korthet.

Amerikansk hummer påträffades för första gången 2008 utanför Smögen. Totalt har 36 amerikanare fångats av fritids-och yrkesfiskare fram till juli 2017. Majoriteten av dessa humrar har fångats i Gullmarsfjorden. En stor rymning av amerikansk hummer skedde vid Lysekils södra hamn under 2014. Därefter har inga ytterligare rymningar kunnat konstateras.

Amerikanska honor med hybrida ägg har påträffats och amerikanarna sprider sig ut mot havet och längs med kusten. Hur många som har stannat kvar på djupare vatten i Gullmarsfjorden är okänt liksom hur många humrar som totalt har rymt sedan 2008 eller tidigare.

Kontakta presskontakt Vidar Øresland för att få en PDF-fil av komplett artikel och för mer information. En unik video av en amerikansk hummer som äter en europeisk hummer den dödat vid Släggö, Lysekil, visas nedan och den unika observationen beskrivs och diskuteras  i artikeln.

Pressmeddelande 23 juli 2017, Lysekil.

Bilaga: Foto.

American_lobster_eating_european_Gert-Oxby_copyright-_picture20161028

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top